Tyúkhúsleves
Hozzávalók:
1,5-kg-os szép hízott tyúk
leveszöldség
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 gerezd kelkáposzta
1 zöldpaprika
1 paradicsom
10-15 szem bors
só
csiperke gomba
spárga vagy karfiol
200 g zöldborsó
50 g cérnametélt
néhány szál petrezselyem
Elkészítése:
A tyúkot egy nagy fazékba tesszük, annyi hideg vizet teszünk rá, hogy ellepje, és fedő nélkül felforraljuk.Beletesszük a megtisztított zöldségeket és a fent leírt hozzávalókat, és még kb. 1 óra hosszát takarék lángon főzzük. Mikor elkészült, kivesszük a tyúkot, leszűrjük a levest, és a levesbetétet tányérokba szétszortírozzuk.Befőzzük a levestésztát, feldaraboljuk a tyúkot, és tálaljuk. A petrezselymet finomra vágjuk, és a levesek tetejére hintjük.Érdemes végig takarék lángon főzni, hogy szép tiszta maradjon a levesünk.
Egyszerű barackleves
Hozzávalók:
1 üveg /1 doboz/ barackbefőtt konzerv
1 csipet só
3 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
6-7 db szegfűszeg
0,5 kk őrölt fahéj
7 dl víz
0,5 tasak tejszín ízű pudingpor
2 dl főzőtejszín
Elkészítése:
A gyümölcsöt apró darabokra vágjuk, és egy kisebb fazékban felengedjük vízzel.
Ízesítjük sóval, cukorral. Hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget.A pudingport simára keverjük a tejszínnel, és a leves meleg levével kicsit felhígítjuk.Ha felforrt a leves, akkor folyamatos kevergetés mellett belecsorgatjuk a tejszínt, és hagyjuk besűrűsödni.Levesszük a tűzről, és végül beleszórjuk a vaníliás cukrot.Átkeverjük, és langyosan kínáljuk.
Lencsegulyás
Hozzávalók:
fél kg lapocka
30 dkg lencse
2 sárgarépa
1 nagyobb petrezselyem gyökér
1 kisebb csokor zellerlevél
kevés petrezselyemzöld
kevés csombor (borsikafű)
1 fej hagyma
pár gerezd fokhagyma ízlés szerint
kevés őrölt pirospaprika
só
frissen őrölt bors
tejföl
liszt a habaráshoz
zsír, vagy olaj
csipetke
Elkészítése:
A lencsét előző este megmossuk, szükség szerint kiválogatjuk, majd beáztatjuk.Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Megsózzuk, elekerül a kockázott hús is, amit addig pirítunk, míg kifehéredik. Pirospaprikával megszórjuk enyhén, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a beáztatott lencsét és ha szükséges a vizet pótoljuk. Felforraljuk.Hozzákerülnek a karikára, vagy hasábra vágott zöldségek is. A zellercsokrot is hozzátesszük, de ezt a végén kivesszük. Ha ismét felforrt, megkóstoljuk. A sót szükség szerint pótoljuk. Kevés csombort (borsikafüvet) is adhatunk hozzá, ami a lencse enyhén puffasztó hatását semlegesíti. A csombor minden hüvelyesből, káposztából készült ételhez ajánlott, de csak óvatosan, mert nagyon erőteljes az aromája.Mikor úgy érzed a hús és a lencse, valamint a zöldségek is megfőttek, beleteheted a közben elkészített vagy készen vásárolt csipetkét, majd liszttel és kevés főzőlével csomómentesre kavart habarással enyhén sűrítjük a levest. A friss csipetkének rövidebb főzésre van szüksége, mint a szárítottnak!Hozzáadjuk az aprított petrezselyem leveleket és felforraljuk. Ha enyhén csípősen szeretjük, a csípős paprikát, a zöldségekkel együtt tegyük hozzá.
EGYSZERŰ GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók:
1 db magozott meggybefőtt
2 db alma
8 dl tej
3-4 ek. liszt
cukor ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
4-5 szem szegfűszeg
pár csepp citromlé
Elkészítése:
A meggybefőttet levével együtt beleöntjük a főzőedénybe. Hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott almákat is. Felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje.Ízlés szerint cukrozzuk (vigyázat a meggybefőtt is cukros), fahéjat szórunk rá, beletesszük a szegfűszegeket is és hagyjuk felforrni.Közben a tejhez hozzáadjuk a lisztet simára keverjük. Amint felforrt a leves, a habaráshoz 3-4 dl forró gyümölcslevet két részletben elkeverünk (hőkiegyenlítés), majd folytonos keveréssel a forró levesbe öntjük. Az újra forrástól kb. 3-4 percig még főzzük, ha elzártuk néhány csepp citromlevet is adjunk hozzá. Lehűtve és melegen is egyaránt finom. Jó étvágyat!
Kattints id a szöveg módosításához.