Állóturmix, botmixer:
A háztartás nélkülözhetetlen tagja a turmixgép. Ez lehet az álló változat vagy csak a botmixer. Segítségével nemcsak ízletes italokat, krémes gyümölcsturmixokat készíthetsz, de rendkívül hasznos segédeszköz krémlevesek, mártások és zöldség- vagy gyümölcspürék főzésénél is.
Az állóturmix drágább a botturmixnál, de többfunkciós. Ebből érdemes üvegfalú gépet választani, és olyan típusút, amely az alapból könnyen, csavarás nélkül kiemelhető. Ez megkönnyíti majd a használatát.
Info: www.nlcafe.hu
Gőzölő-, párolóedény:
Ezzel a főzési technikával nem pazarlódik el az ebben készült ételek tápértéke, a zöldségek vitamin- és ásványi anyag-tartalmának jelentős része. Sokkal porhanyósabb lesz tőle a párolt zöldség, hal, hús állaga, és jobban megőrzi az ételek természetes ízvilágát. Kisgyermekes családok számára rendkívül hasznos.
Főzőedény, lábos:
Ebből kezdetnek kettő is elég. Mindenképpen legyen egy nagyobb, 3-4 literes és egy kisebb, 1,5-2 literes űrmértékű darab belőle. Az egyik megfelel levesek, a másik főzelék vagy köret készítésére.
Nyeles lábos fedővel:
Ez a kisebb, hosszú nyelű lábos nagyon hasznos szószok, mártások készítésére, víz vagy tej forralására.
Serpenyő:
Ma már nagyon jó minőségű, tapadásgátlóval ellátott serpenyőket lehet kapni, speciálisan kialakított, vastag aljazattal, amely elősegíti a húsok odaégetés nélküli pirítását is. További előnye, hogy a tapadásgátló bevonatot nem támadják meg a savas és lúgos bázisok, és melegítés közben is stabilak maradnak. Kezdetben elég ebből egy nagyobb darabot venni a húsos fogásoknak, később bővülhet a kollekció egy kisebbel is, például a reggeli rántotta készítéséhez. Info: www.nlcafe.hu
Fakanál:
Jó, ha több is van belőle. Egyet tarts fenn a hagymás fogásoknak, egyet az édességeknek. Így elkerülheted, hogy hagymaízű legyen a csokitorta krémje. Hasznos még egy szintén fából készült, lapos végű falapátka, ezzel például könnyedén kiemelheted a reggeli tojásrántottát, omlettet. Azért is fontos eszközök, mert teflonedényben nem szabad fémmel kapirgálni, ugyanis felsértheti az érzékeny teflonréteget.
Tehát:
teflonedénybe mindig csak fa- vagy erre képzett műanyag, szilikonos eszközzel nyúlj!
Vágódeszka:
Ha nem akarod felsérteni a konyhapultot, mindenképpen szükséged lesz rá. Tanácsos beszerezni egy nagyobbat (húsokhoz, kenyérszeleteléshez) és egy kisebbet (zöldségekhez, kisebb aprítani valókhoz). Ebben az esetben is jól jársz, ha egy vágódeszkát külön fenntartasz a hagymának.
Kés:
Különböző méretben legyen otthon, kenyérszeleteléshez, húsvágáshoz, zöldségaprításhoz, mivel mindegyik konyhatechnológiai eljárás más típusú kést igényel. A fentieken kívül jó, ha van még a készletben filézőkés és hámozókés, vagy többfunkciós, széles pengéjű szakácskés zöldség és hús feldarabolásához.
Többféle jénai tál:
Tortaformák, sütőtálak:
Néhány kiegészítő ami nem árt ha van!
Citromfacsaró:
Többféle változatban létezik: megtalálható az egyszerű műanyag vagy üvegből készült citromfacsaró éppen úgy, mint a mechanikus prés vagy az elektromos citruscentrifuga. Bármelyik darab ezek közül nagyon jó szolgálatot tehet hűvös időben, vagy reggelinél a friss citrusfélék (citrom, narancs, grépfrút) levének kipréseléséből készült vitaminkoktélhoz is.
Grillsütő edény:
A teflonbevonatú, bordázott aljazatú serpenyőnek nemcsak az az előnye, hogy télen, zárt helyiségben is felidézhetjük a nyári grillpartik enyhén füstös hangulatát, hanem az is, hogy benne bármilyen hús vagy keményebb, tömörebb zöldség gyorsan, zsírszegényen elkészíthető, a pácok használatától függően számtalan ízkombinációban.
Vájókés:
ezzel a késsel gyümölcsök vagy zöldségek belsejét szelheted ki, hogy megtöltsd valamivel azokat.
Díszítőkés:
segítségével a gyümölcsből, zöldségből háromszög vagy golyó alakú, dekoratív lyukakat vájhatsz, a leszelt formákat pedig koktélba, gyümölcssalátába dobhatod.
Reszelő:
papírvékony csíkokat szelhetsz vele salátáid díszítésére.És káposztát is reszelhettek vele :)
Fokhagymanyomó:
Természetesen fokhagymanyomásra való,így könnyebben eloszlik az ételben és nem kell félnünk hogy véletlenűl ráharapunk egy darabkára.
Konzervnyitó:
A konzervek gyors és biztonságos nyitására való.